Πλύσιμο αυτοκινήτου μετά τις διακοπές: 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε

30 Αυγούστου, 2022

Πλύσιμο αυτοκινήτου μετά τις διακοπές: 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε

"Καλό είναι να πλένεις και να φροντίζεις τακτικά το αυτοκίνητό σου. Ωστόσο, απόφυγε αυτές τις 5 συνηθισμένες τακτικές γιατί το καταστρέφεις."

Αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να πλύνεις σε βάθος το αυτοκίνητό σου, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, μετά την αναπόφευκτη συσσώρευση σκόνης, άμμου και αλατιού από τις καλοκαιρινές. Έχουν εντοπιστεί όμως κάποιες κοινές πρακτικές, τις οποίες εφαρμόζουν αρκετοί και δεν κάνουν καθόλου καλό στο όχημα. Ας δούμε ποια τα είναι τα 5 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις.

1. Μην χρησιμοποιείς απορρυπαντικό πιάτων

Χρησιμοποιούμε σαμπουάν αυτοκινήτου με ουδέτερο PH. Τα υγρά απορρυπαντικά της κουζίνας που συνηθίζουν να βάζουν κάποιοι αφορούν μαγειρικά σκεύη. Για να αφαιρούν τα λίπη περιλαμβάνουν καυστικές ουσίες, οπότε αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορά στο αμάξωμα και πρόωρο ξεθώριασμα της βαφής. Αντίθετα, στο σαπούνι αυτοκινήτου είναι κατάλληλο για να αφαιρεί τη βρωμιά χωρίς να επηρεάζει το χρώμα και την αντιηλιακή μεμβράνη.

Πλύσιμο αυτοκινήτου μετά τις διακοπές: 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε 1

2. Προσοχή σε πανιά και πετσέτες

Τα χρώματα των αυτοκινήτων είναι πλέον υδατοδιάλυτα (για την προστασία του περιβάλλοντος). Συνεπώς περισσότερο ευπαθή. Οπότε αν θες να αφαιρέσεις έναν επίμονο λεκέ με σκληρά πανιά ή πετσέτες, δεν αποκλείεται να γρατζουνίσεις την επιφάνεια της βαφής ή να προκαλέσεις μικρές φθορές. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά σφουγγάρια αυτοκινήτου, πανιά από δέρμα, μικροΐνας ή συνθετικά. Με το πρώτο πλένεις, με το άλλο αφαιρείς το νερό και με το τρίτο καθαρίζεις τα τζάμια. Το τελευταίο είναι συνήθως γενικής χρήσης.

3. Πλύσιμο όταν είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό

Αν αποφασίσεις να πλύνεις το αυτοκίνητο μετά από ώρες οδήγησης την ώρα που ο κινητήρας είναι ζεστός ή κάτω από τον καυτό ήλιο, το μόνο που θα πετύχεις είναι να επηρεάσεις το τελικό καθάρισμα. Λόγω της θερμότητας το σαπούνι στεγνώνει γρήγορα στο αμάξωμα και ακόμη κι αν ρίξεις μπόλικο νερό, εμφανίζονται παντού κηλίδες. Οπότε πλύνε το αφού κρυώσει ο κινητήρας και κάτω από ένα σκιερό μέρος.

Πλύσιμο αυτοκινήτου μετά τις διακοπές: 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε 2

4. Μακριά από χλωρίνες

Οτιδήποτε περιέχει χλωρίνη απαγορεύεται. Ειδικά στις επιφάνειες του εσωτερικού απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Ένα κοινό καθαριστικό σε σπρέι θα μπορούσε να καταστρέψει το φινίρισμα των περισσοτέρων υλικών. Για τις πλαστικές επιφάνειες χρησιμοποιείστε εξειδικευμένα προϊόντα. Η ηλιακή ακτινοβολία και η ζέστη προκαλούν σταδιακά ανεπανόρθωτες φθορές. Σκούπισε καλά με ηλεκτρική σκούπα δυνατής ισχύς την καμπίνα και τα καθίσματα. Για λεκέδες αγόρασε ειδικά προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης αυτοκινήτου για υφασμάτινες ή δερμάτινες επιφάνειες. Όσον αφορά στην οροφή, μην ασκείς υπερβολική πίεση διότι το σημείο είναι αρκετά ευαίσθητο.

5. Τι κάνω με ελαστικά και ζάντες

Αν έχεις πιεστικό εκμεταλλεύσου το αλλά από απόσταση για να απομακρυνθούν τα πολλά πολλά. Ειδάλλως με το λάστιχο βρύσης ρίξε νερό με πίεση από κοντά. Στη συνέχεια, με ένα βρεγμένο σφουγγάρι και επίσης ειδικό σαπούνι τρίψε τα ελαστικά και τις ζάντες για να φύγει η βρωμιά. Ξέπλυνε και καθάρισε ξανά, αυτή τη φορά με στεγνό πανί για να γυαλίσουν. Αν προσπαθήσεις να καθαρίσεις μόνο με ένα απλό πανί, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να λερωθείς και να περιστρέφεις τη «μαυρίλα» γύρω από τις ζάντες.

Πλύσιμο αυτοκινήτου μετά τις διακοπές: 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε 3

Η συμβουλή μας

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου απαιτεί χρόνο και όρεξη. Αν το κάνεις μόνος σου να είσαι πολύ προσεκτικός. Ειδάλλως, καλό είναι να απευθυνθείς σε επαγγελματία για πλύσιμο στο χέρι. Κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά είναι η ιδανική επιλογή σε σχέση με τα πλυντήρια αυτοκινήτων με βούρτσες, καθώς εκεί δεν γίνεται η απαιτούμενη συντήρηση στον επαγγελματικό εξοπλισμό και οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τόσους πελάτες δεν χρησιμοποιούν πάντοτε τα κατάλληλα υλικά. Όσο για πανιά, όποιος τα δει καθαρά στα πλυντήρια… πρέπει να είναι ο μοναδικός!

Αφού έμαθες πως να κάνεις επαγγελματικά το πλύσιμο του αυτοκινήτου σου, είναι ώρα να μπεις και να κλείσεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου στο insurancenter.gr με τις καλύψεις που σου ταιριάζουν, σε μοναδικά χαμηλές τιμές και ξέγνοιασε! Online, άνετα και γρήγορα βρίσκεις όσα χρειάζεσαι και νιώθεις ασφαλής!

Πηγή: Gocar.gr

Copyright © 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. Αντωνίου - Προύζου & Συνεργάτες
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram