Οδική Βοήθεια - Ένας πολύτιμος σύμμαχος : Τι καλύπτει;

12 Ιανουαρίου, 2022

Οδική Βοήθεια - Ένας πολύτιμος σύμμαχος : Τι καλύπτει;

Η μεγάλη σημασία της Οδικής Βοήθειας

Πόσες φορές έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με ένα δυσάρεστο συμβάν ή έχει ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητό σας από κάποια απρόβλεπτη μηχανική βλάβη;
Πόσες φορές έχετε μείνει με το αυτοκίνητό σας από λάστιχο, μπαταρία ή από κάποια άλλη βλάβη και δεν μπορείτε να το μετακινήσετε;
Η οδική βοήθεια αποδεικνύεται σωτήρια, αφού συνήθεις βλάβες και διάφορα απρόσμενα γεγονότα είναι πιθανόν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό σας ανά πάσα στιγμή.


Τι είναι η οδική βοήθεια;

Η οδική βοήθεια είναι μια προαιρετική κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας που ενεργοποιείται κάθε φορά που υπάρχει κάποια βλάβη ή ατύχημα, αποτελεί μια αναγκαία παροχή, η οποία έρχεται να προσφέρει βοήθεια σε μια “δύσκολη” ώρα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται από μόνες τους  στον τομέα της οδικής βοήθειας, αλλά και μέσω ασφαλιστικών εταιριών. Πολλές εταιρίες οδικής βοήθειας συνεργάζονται με ασφαλιστικές εταιρίες παρέχοντας επιπλέον και την υπηρεσία ‘’φροντίδα ατυχήματος’’ και άλλες νοσοκομειακές παροχές, που είναι απαραίτητες μετά από κάποιο ατύχημα.


Τι παρέχει η Οδική Βοήθεια Βλάβης;

Η Οδική Βοήθεια παρέχει την επί τόπου επισκευή του οχήματος ή την μεταφορά του στο συνεργείο. Επιπλέον αν το όχημα σας ακινητοποιηθεί εκτός του νομού μόνιμης κατοικίας σας, φροντίζει για τον επαναπατρισμό του οχήματος.

Η κάλυψη παρέχετε πανελλαδικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Εκτός αν ο ασφαλισμένος επιλέξει πληρώνοντας επιπλέον ασφάλιστρο την επέκταση της κάλυψης και εκτός Ελλάδος.

Οδική Βοήθεια - Ένας πολύτιμος σύμμαχος : Τι καλύπτει; 1

Οι «προαιρετικές» καλύψεις της Οδικής Βοήθειας

Ως ασφαλιστική εταιρία, η Οδική Βοήθεια έχει την δυνατότητα να προσφέρει πέρα των βασικών καλύψεων και μια σειρά από προαιρετικές.

Οι προαιρετικές καλύψεις που παρέχονται εφόσον επιθυμεί ο ασφαλισμένος είναι:

 • Κάλυψη εξόδων διαμονής σε ξενοδοχείο - Αποζημίωση για μια διανυκτέρευση εφόσον το όχημα ακινητοποιηθεί 60 χλμ από τον τόπο μόνιμης κατοικίας και η βλάβη δεν είναι δυνατό να επισκευαστεί την ίδια μέρα.
 • Κάλυψη εξόδων επιστροφής στον τόπο μόνιμης κατοικίας - Αποζημίωση για την έκδοση εισιτηρίων, για τον ασφαλισμένο και τους συνεπιβάτες του, με τρένο ή λεωφορείο ώστε να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να έχει ακινητοποιηθεί 60 χλμ από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Οι “Extra” καλύψεις της Οδικής

Εκτός των παραπάνω καλύψεων που αναφέρθηκαν (Βασικές και Προαιρετικές) η Οδική Βοήθεια παρέχει κάποιες extra καλύψεις για περιπτώσεις που συμβαίνουν σπάνια.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι:

 • Η ακινητοποίηση του οχήματος λόγο έλλειψης καυσίμων - Η Οδική Βοήθεια μεταφέρει στο ακινητοποιημένο όχημα καύσιμα.
 • Η ακινητοποίηση του οχήματος εξαιτίας απώλειας των κλειδιών - Η Οδική Βοήθεια φροντίζει είτε για την εύρεση κλειδαρά (ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται το κόστος), είτε με την αποστολή εφεδρικών κλειδιών. Αν δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω εφικτό τότε το όχημα μεταφέρεται με όχημα της οδικής.
 • Η ακινητοποίηση λόγο φθοράς της μπαταρίας του αυτοκινήτου και αντικατάσταση της - Μια παροχή σχετικά νέα στην αγορά. Σε περίπτωση φθοράς της μπαταρίας, η Οδική αναλαμβάνει να φέρει στο τόπο που έχει ακινητοποιηθεί το όχημα νέα μπαταρία και να την αντικαταστήσει. Το κόστος αγοράς της μπαταρίας βαραίνει τον ασφαλισμένο.

Οι παροχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, αποτελούν τόσο τις κυριότερες καλύψεις που παρέχουν όλες οι εταιρίες Οδικής Βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όσο και κάποιες ιδιαίτερες που παρέχονται από συγκεκριμένες εταιρίες οδικής.

Η ουσία όμως είναι πως η Οδική Βοήθεια είναι μια από τις βασικότερες καλύψεις που θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο ένα όχημα. Είτε με ξεχωριστό συμβόλαιο απευθείας με την Οδική Βοήθεια είτε ως προαιρετική κάλυψη μέσα από το συμβόλαιο ασφάλιση του αυτοκινήτου.


Τι κάνετε αν στο συμβόλαιό σας δεν υπάρχει η κάλυψη της οδικής βοήθειας;

Αν δεν έχετε στο συμβόλαιό σας την κάλυψη της οδικής βοήθειας και χρειαστεί να την καλέσετε λόγω έκτακτης ανάγκης, να γνωρίζετε ότι όλες οι εταιρίες σχεδόν απαιτούν την καταβολή κάποιου αντιτίμου, που διαφοροποιείται από εταιρία σε εταιρία, ή μπορεί να απαιτηθεί σύναψη συμβολαίου για 3 ή 6 μήνες.

Οδική Βοήθεια - Ένας πολύτιμος σύμμαχος : Τι καλύπτει; 2

Πώς θα καλέσετε την οδική βοήθεια;

Επικοινωνήστε με την εταιρία που συνεργάζεστε σε περίπτωση ανάγκης. Η κάθε εταιρία διαθέτει το δικό της τηλεφωνικό αριθμό, με τον οποίο οι συνδρομητές της μπορούν να έρθουν σε επαφή.

Στην τηλεφωνική κλήση, θα πρέπει να αναφέρεται αν πρόκειται για ατύχημα ή για βλάβη καθώς και να γνωστοποιήσετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σας και το ονοματεπώνυμο σας.

Ακόμη, αναγκαίο είναι να αναφέρετε τον αριθμό των ατόμων που επιβαίνουν στο όχημα αφού αυτό θα καθορίσει το πώς και με ποιο τρόπο θα γίνει η μεταφορά των επιβαινόντων.


Η παροχή της Οδικής Βοήθειας στην Digital εποχή

Στις μέρες μας όμως, δεν είναι λίγες οι εταιρίες Οδικής Βοήθειας που παρέχουν δικές τους εφαρμογές (app) για το κινητό ώστε να τις καλείς. Μέσα από την εφαρμογή μπορείς να δίνει το στίγμα σου μέσω GPS και τα στοιχεία του οχήματος σου ώστε να αποσταλεί όχημα της οδικής να σε εξυπηρετήσει.

Επιπλέον από την ίδια την εφαρμογή υπάρχει συνεχής ενημέρωση που βρίσκεται το όχημα της οδικής και σε πόση ώρα φτάνει για να μας εξυπηρετήσει.

Οδική Βοήθεια - Ένας πολύτιμος σύμμαχος : Τι καλύπτει; 3

Προσοχή στις λεπτομέριες!

Όταν αγοράζετε οδική βοήθεια πρέπει να προσέχετε μερικές λεπτομέρειες, που σχετίζονται με καλύψεις, εξαιρέσεις καθώς και κάποιες επιπλέον χρεώσεις, που μπορεί να προκύψουν.

Τι να προσέξετε σχετικά με τις καλύψεις:

 • Τα οχήματα που καλύπτει η οδική βοήθεια είναι τα ιδιωτικής χρήσης επιβατηγά (ΙΧΕ) και τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) τα οποία θα πρέπει να έχουν μικτό βάρος κάτω των 3,5 τόνων και ο πίσω άξονας του ασφαλισμένου οχήματος να μην έχει διπλούς τροχούς.
 • Η οδική βοήθεια καλύπτει μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης άνω των 125cc.
 • Η οδική βοήθεια καλύπτει τους δικαιούχους, όταν αυτοί ταξιδεύουν μέσα στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και εντός των χωρών που αναφέρονται στην Πράσινη Κάρτα.*
 • Είναι σημαντικό να ξέρετε, ότι οι εργασίες που αφορούν τη συντήρηση, τον έλεγχο ή την τοποθέτηση αξεσουάρ δεν θεωρούνται ως ζημιά ή βλάβη για την οδική βοήθεια.
 • Για να ισχύσει η οδική βοήθεια θα πρέπει ο δικαιούχος ή άλλο άτομο επιλογής του δικαιούχου της οδικής βοήθειας και το ασφαλισμένο όχημα να βρίσκονται κοντά στο σημείο του συμβάντος την στιγμή που θα φτάσει η οδική βοήθεια.
 • Ως χρονική διάρκεια επισκευής θεωρείται ο καθαρός χρόνος επισκευής και όχι το χρονικό διάστημα μεταξύ παράδοσης και παραλαβής του οχήματος.
 • Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε έξοδα σχετικά με βλάβη του οχήματος σου θα πρέπει πρώτα να έχετε ενημερώσει την οδική βοήθεια.
 • Αν το όχημα σου βρεθεί σε γκρεμό, λίμνη, ποτάμι, θάλασσα ή άμμο ή χώρο που χρειάζεται ειδικό ανυψωτικό όχημα, η οδική βοήθεια θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανασύρει και να ρυμουλκήσει το όχημα σου, χωρίς, ωστόσο, να αναλαμβάνει την ευθύνη για τυχόν ζημιές.

Ενδεικτικές εξαιρέσεις που η οδική βοήθεια δεν καλύπτει

 • Το όχημα οδηγείται από άτομο το οποίο δεν έχει δίπλωμα οδήγησης ή το όχημα δεν έχει άδεια κυκλοφορίας ή πινακίδες ή δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ εντός της προθεσμίας.
 • Το όχημα είναι άνω των 3.5 τόνων, φορτηγά που έχουν γερανό, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, μηχανήματα εργοταξίων, γεωργικοί ανελκυστήρες, ρυμουλκά.
 • Αν προκύψει οποιαδήποτε μορφή δόλου κατά της οδικής βοήθειας.
 • Αν ο οδηγός βρεθεί υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή άλλων ουσιών.
 • Δεν καλύπτει ζημιές που μπορεί να έχουν προκληθεί από φυσικά φαινόμενα ή τρομοκρατικές ενέργειες και ταραχές.
 • Δεν μεταφέρει το όχημα από ένα συνεργείο σε άλλο.
 • Στην περίπτωση που η ζημιά προκλήθηκε επειδή το όχημα σας ρυμουλκούσε κάποιο άλλο όχημα.
 • Στην περίπτωση που το όχημα σας βρεθεί υπέρβαρο ή με περισσότερους από το επιτρεπόμενο όριο επιβάτες.
 • Η οδική βοήθεια δεν προσφέρει βοήθεια για τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.

*Οδική Βοήθεια στο Εξωτερικό

Αν έχετε στα χέρια σου την πράσινη κάρτα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών οδικής βοήθειας υπάρχουν κάποιες συμβάσεις – συμφωνίες αμοιβαιότητας. Η κάλυψη οδικής βοήθειας ισχύει όπου και αν ταξιδέψετε και συμβεί βλάβη ή ατύχημα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να εκδώσετε την πράσινη κάρτα πριν το ταξίδι στο εξωτερικό. Πρέπει να θυμάστε, ότι η έκδοση πράσινης κάρτας είναι πολύ σημαντική όταν σχεδιάζετε να κάνετε κάποιο ταξίδι με το αυτοκίνητο στο εξωτερικό.

Εσείς έχετε Οδική Βοήθεια στο όχημα σας;

Για τη σωστή ασφάλιση του οχήματός σας, αναζητήστε εδώ την πιο συμφέρουσα προσφορά ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 4020280 & 210 4101529.

Copyright © 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. Αντωνίου - Προύζου & Συνεργάτες
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram