Κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα – τι καλύπτει;

8 Απριλίου, 2020

Κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα – τι καλύπτει;

Εκεί που κάνεις αμέριμνος τη βόλτα σου ή πηγαίνεις με το αυτοκίνητό σου στη δουλειά και είσαι σταματημένος στο φανάρι, σε χτυπάει από πίσω ένας απρόσεχτος οδηγός και προκαλεί υλικές ζημιές στο αυτοκίνητό σου.

Βγαίνεις ταραγμένος να ανταλλάξεις στοιχεία και φωνάζεις την αστυνομία για να καταγράψει το περιστατικό.

Συνειδητοποιείς ωστόσο ότι όχι μόνο βρίσκεσαι χωρίς να το θέλεις μπλεγμένος σε τροχαίο αλλά θα μπλέξεις και με την αποζημίωση αφού το όχημα που σε χτύπησε είναι ανασφάλιστο!

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αφού τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους εκτιμώνται σε 700.000, αριθμός τρομακτικός αν σκεφτείς ότι ύστερα από τα πρόστιμα της ΑΑΔΕ είχαν μειωθεί σε 250.000.

Βλέπεις, οι προσπάθειες εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων μπορεί να είχαν κάποιο αποτέλεσμα, όμως πολλοί από τους οδηγούς που ασφαλίζονται για να γλιτώσουν μεγαλύτερο πρόστιμο δεν ανανεώνουν την ασφάλειά τους όταν αυτή λήγει.

Έτσι συντηρείται ένα φαινόμενο που κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη την οδήγηση στους ήδη γεμάτους παγίδες ελληνικούς δρόμους.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της αγοράς,  το 2019 καταβλήθηκαν από το Επικουρικό Κεφάλαιο πάνω από 23 εκατ. ευρώ για 2.762 ζημιές.

Πώς μπορείς να προστατευτείς;

Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, πρέπει να έχεις στο ασφαλιστήριό σου την κάλυψη «Υλικές Ζημιές από Ανασφάλιστο Όχημα».

Η ασφάλιση αυτή καλύπτει μόνο τις υλικές ζημιές που προκαλούνται από ανασφάλιστο όχημα και μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο έχεις συμφωνήσει με την ασφαλιστική σου και το οποίο αναγράφεται στο συμβόλαιο.

! Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να ευθύνεται για το τρακάρισμα και τις υλικές ζημιές αποκλειστικά το ανασφάλιστο όχημα.

Με την κάλυψη αυτή η ασφαλιστική εταιρεία σε βγάζει από τον κόπο του να τρέχεις να βρεις άκρη και να περιμένεις έως και δύο χρόνια για να αποζημιωθείς από το Επικουρικό Κεφάλαιο* που είναι αρμόδιο να σε αποζημιώσει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αφού έχει οριστεί μέγιστο όριο ποσού (π.χ. 100.000 ευρώ) η ασφαλιστική σου εταιρεία σε αποζημιώνει γρήγορα και εύκολα για τις υλικές ζημιές εφόσον το όχημα που σε χτύπησε έχει νόμιμη άδεια αλλά δεν έχει ασφάλιση.

Η διαδικασία αποζημίωσης είναι πολύ πιο απλή αν έχεις τη συγκεκριμένη κάλυψη όμως θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις:

  • Αν εμπλακείς σε τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα και σε κάθε περίπτωση να καλέσεις την αστυνομία για να γίνει καταγραφή του συμβάντος, ενώ καλό θα ήταν να βγάλεις κι εσύ φωτογραφίας από τον τόπο του τροχαίου και σίγουρα την πινακίδα του αυτοκινήτου που σε χτύπησε.
  • Θα πρέπει επίσης να πιστοποιηθεί η αποκλειστική ευθύνη του ανασφάλιστου οχήματος, μέσω πχ ενός αντιγράφου του Δελτίου Συμβάντος από την Αστυνομία.
  • Καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου το έντυπο της Φιλικής Δήλωσης, το οποίο συμπληρώνουν και οι δύο πλευρές τη στιγμή του ατυχήματος.

Αν ο οδηγός «εξαφανιστεί» ή δεν παραδέχεται την υπαιτιότητά του τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς δικηγόρο ή να αξιοποιήσεις την κάλυψη νομικής προστασίας που έχεις στο συμβόλαιό σου.

?

Στο insurancenter.gr είμαστε δίπλα σου σε ό,τι και αν σου συμβεί στον δρόμο.

Το εξειδικευμένο τμήμα ζημιών μας θα σε καθοδηγήσει καθ’όλη την διάρκεια της ζημιά σου και θα φροντίσει για την δίκαιη και γρήγορη αποζημίωσή σου.

*(Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι ο οργανισμός που έχει μέλη όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σκοπό να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους σε περιπτώσεις όπως η πρόκληση ζημιών από άγνωστο ή ανασφάλιστο όχημα και η πτώχευση ή ανάκληση άδειας ασφαλιστικής εταιρείας).

Copyright © 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. Αντωνίου - Προύζου & Συνεργάτες
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram