14 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

13 Νοεμβρίου, 2021

14 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης

 • Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν, στην παιδική ηλικία, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός των ενηλίκων δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, η οποία είναι το μέσο που βάζει το σάκχαρο στα κύτταρα του αίματος, ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.
 • Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του διαβήτη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη και την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων στη θεραπεία του.

Οι κίνδυνοι από τον Σακχαρώδη Διαβήτη

 • Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο Σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει τα όργανα – στόχους, δηλαδή μάτια, καρδιά και νεφρά. Τρία στα τέσσερα άτομα με τη νόσο υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους, ενώ έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο -σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα- αυτό το επεισόδιο να είναι θανατηφόρο.
 • Επιπλέον, περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 10% έως 30% αυτών με διαβήτη τύπου 2, θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, με κοινή επιπλοκή της την καρδιακή ανεπάρκεια, κύρια αιτία νοσηλείας σε αυτόν τον πληθυσμό.

Ήξερες ότι…

 • • Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού, νομπελίστα ιατρού, Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος το 1921 ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) σώζοντας εκατομμύρια ζωές.
  • Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, ο οποίος διαπίστωσε ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος «διάβαινε» αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
  • Στις μέρες μας τουλάχιστον 425 εκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη.
  • Περισσότεροι από 1,2 εκ. άνθρωποι στην Ελλάδα είναι διαβητικοί, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 δεν το γνωρίζουν.
  • Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αν προστεθεί σ’ αυτούς και το ποσοστό των ατόμων με προδιαβήτη, τότε πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.

Η έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη σώζουν ζωές!

Copyright © 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. Αντωνίου - Προύζου & Συνεργάτες
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram