Ποιο είναι το σωστό χρώμα του λαδιού αυτοκινήτου;

1 Δεκεμβρίου, 2021

Ποιο είναι το σωστό χρώμα του λαδιού αυτοκινήτου;

Όταν τσεκάρεις το λιπαντικό του κινητήρα στο αυτοκινητό σου, ελέγχεις την ποσότητα και το χρώμα. Το πρώτο είναι εύκολο, το δεύτερο όμως; Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις ποιο είναι το σωστό χρώμα που πρέπει να έχει και τι σημαίνει η κάθε απόχρωση;

Το λιπαντικό της μηχανής είναι το "αίμα" του αυτοκινήτου σου. Χωρίς αυτό ή με την χρήση κακής ποιότητας λαδιού είναι βέβαιο ότι οι μέρες του κινητήρα σου είναι μετρημένες. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικός ο τακτικός έλεγχος του και οι αλλαγές του ανά τακτά χρονικά διαστήματα με προϊόντα που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Μάλιστα, οι συχνές αλλαγές βοηθούν στον καθαρισμό του κινητήρα, στη λίπανση των κινούμενων μερών του, στην πρόληψη της διάβρωσης και της σκουριάς και στην παράταση της διάρκειας ζωής του.Η αλήθεια είναι ότι το χρώμα μπορεί να αλλάζει με την ηλικία, την χρήση πρόσθετων, αλλά και από διάφορους ρύπους, αλλά και την θερμότητα,. Αν και ορισμένες αποχρώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε πιθανά προβλήματα, το χρώμα από μόνο του δεν αποτελεί κριτήριο για να καθυστερήσετε την αλλαγή λαδιού ή να το χρησιμοποιήσετε ως DIY διαγνωστικό εργαλείο.

Ποιο είναι το σωστό χρώμα του λαδιού αυτοκινήτου; 1

Ποιο είναι λοιπόν το σωστό;
Συνήθως, το ολοκαίνουργιο λάδι έχει ένα ελαφρώς ημιδιαφανές κεχριμπαρένιο χρώμα που έχει τη συνοχή του ελαιολάδου. Αφού προστεθεί στον κινητήρα σας, κυκλοφορεί μέσα στο μπλοκ του κινητήρα, λιπαίνοντας τα κινούμενα μέρη του, αναδιανέμονται τη θερμότητα, καθαρίζοντας τον και βοηθώντας στην παρεμπόδιση του σχηματισμού σκουριάς και διάβρωσης! Όμως, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται συνήθως πιο σκούρο και παχύτερο, γεγονός που το καθιστά λιγότερο αποδοτικό στις βασικές του εργασίες. Το λάδι σκουραίνει επίσης καθώς απορροφά υποπροϊόντα από την καύση. Έτσι, οι πιο σκούρες αποχρώσεις του κεχριμπαριού από μόνες τους δεν αποτελούν σίγουρο σημάδι ότι το λάδι σου είναι παλιό ή βρώμικο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υποδηλώνει ότι κάνει καλά τη δουλειά του.

Τι σημαίνει το μαύρο χρώμα;
Αν το δεις να έχει μετατραπεί από μια σκούρα απόχρωση του κεχριμπαριού σε μαύρο, είναι πιθανό το λάδι σου να είναι παλιό, ειδικά αν είναι παχύ ή λασπωμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαύρο λάδι κινητήρα μπορεί να υποδεικνύει ένα φράξιμο στη γραμμή επιστροφής καυσίμου, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει τη ρύπανση του κινητήρα, προκαλώντας κακή απόδοση του και πιθανώς βλάβη του.

Και το καφέ ή το γκρι;
Το καφέ ή γκρι λάδι δεν αποτελεί άμεση αιτία συναγερμού. Αν το δεις όμως σε γαλακτώδη ή αφρώδη υφή μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης από διαρροή ψυκτικού υγρού ή ότι ο κινητήρας σου υπολειτουργεί και δεν φτάνει στην κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας - (αυτό συμβαίνει κυρίως σε αυτοκίνητα που "κάθονται" ακίνητα για μεγάλες περιόδους.

Πότε αποκτά απόχρωση σκουριάς;
Αν έχεις ένα παλιό αυτοκίνητο και ζεις σε περιοχές με πιο υγρό ή πιο δροσερό καιρό μπορεί τσκάροντας μία μέρα το λάδι του κινητήρα σου να το δεις σε χρώμα σκουριάς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υγρές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση σκουριάς στην επιφάνεια του μεταλλικού δείκτη, η οποία θα αναμιχθεί με το λάδι του κινητήρα την ώρα του ελέγχου. Εναλλακτικά, μια κοκκινωπή εμφάνιση στο λάδι μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία υγρού από το κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο όμως θα πρέπει να διαγνωστεί από ένα μηχανικό αυτοκινήτων.

Πηγή: https://www.autotriti.gr

Copyright © 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. Αντωνίου - Προύζου & Συνεργάτες
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram