Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης με έξυπνες & High-Tech λύσεις

25 Νοεμβρίου, 2021

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης με έξυπνες & High-Tech λύσεις

Ο χειμώνας έρχεται και με τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου στα ύψη, για να ζεσταθείτε χωρίς να (υπερ)χρεωθείτε χρειάζονται έξυπνες και high-tech λύσεις.

Τους τελευταίους μήνες η τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατακόρυφα ως αποτέλεσμα των ενεργειακών ελλείψεων που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα ή η Ευρώπη αλλά και ολόκληρη η υφήλιος. Και δεδομένου ότι όπως εκτιμάται οι τιμές αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί θα το σκεφτούν διπλά προτού ανοίξουν τη θέρμανση.

Ωστόσο, υπάρχουν όχι μόνο έξυπνες αλλά και high-tech λύσεις για να περιορίσετε σε ένα ποσοστό την ενέργεια που καταναλώνετε και κατά συνέπεια να πετύχετε εξοικονόμηση κόστους, κρατώντας τους λογαριασμούς σε πιο λογικά επίπεδα.

ΟΙ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ

Η θερμότητα που μπορεί να προσφέρει ο ήλιος είναι δωρεάν, γι' αυτό θα πρέπει να την αξιοποιήσετε στο έπακρο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανοίξτε τις κουρτίνες σας και αφήστε το φως του ήλιου να ζεστάνει το εσωτερικό του σπιτιού, ενώ όταν βραδιάζει, κλείστε τις, για να έχετε ένα ακόμη στρώμα μόνωσης που θα κρατήσει πιο ζεστά τα δωμάτια. Αν σκέφτεστε να τις αλλάξετε, αναζητήστε κουρτίνες με θερμική επένδυση, για καλύτερη μονωτική απόδοση.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης με έξυπνες & High-Tech λύσεις 1

ΠΟΣΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ;

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου Σάλφορντ, η εγκατάσταση χειριστηρίων θέρμανσης και θερμοστατικών βαλβίδων, μπορεί να πετύχει μέχρι και 40% εξοικονόμηση ενέργειας, σε σύγκριση με ένα σπίτι που δεν αξιοποιεί αυτήν την τεχνολογία. Έτσι μπορείτε να προγραμματίζετε τη θέρμανση ώστε να ανάβει σε προκαθορισμένους χρόνους και να χρησιμοποιείτε ενέργεια μόνο όταν τη χρειάζεστε. Οι έξυπνοι θερμοστάτες μπορούν επίσης να ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω του κινητού σας.

Παραδείγματος χάρη, ο θερμοστάτης Nest της Google, όχι μόνο είναι έξυπνος αλλά έχει και όρεξη να μάθει περισσότερα για εσάς και την οικογένειά σας! Καταγράφοντας λοιπόν την καθημερινή σας ρουτίνα, μαθαίνει να προσαρμόζει αυτόματα τη θερμοκρασία του σπιτιού σας ανάλογα με το πρόγραμμά σας. Παράλληλα, εκτός από το να μαθαίνει από εσάς, μπορείς να σας διδάξει τρόπους προκειμένου να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια ώστε να μειώσετε τους λογαριασμούς σας.

Ο έξυπνος θερμοστάτης μπορεί επίσης να ρυθμίζει τη θερμοκρασία ανά δωμάτιο, απευθείας από το τηλέφωνο ή το tablet σας. Δώστε το σύνθημα και απολαύστε τη θαλπωρή ενός ζεστού σπιτιού με το που θα περάσετε το κατώφλι μετά από μια μέρα στη δουλειά ή ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή.

ΕΝΑ GADGET ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΕΞΙΣΟΥ ΕΞΥΠΝΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ

Εάν δεν μπορείτε (ή δεν θέλετε) να εγκαταστήσετε έναν έξυπνο θερμοστάτη, υπάρχει και άλλος τρόπος για να πάρετε τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σπιτιού: οι αυτόνομοι θερμαντήρες. Για παράδειγμα ο Dyson Cryptomic Pure Hot Cool, είναι ένας κινητός, αυτόνομος θερμαντήρας, ο οποίος θα σταματήσει να δουλεύει μόλις επιτευχθεί η θερμοκρασία που έχετε ορίσει, μόνο για να ενεργοποιηθεί ξανά εάν και όταν ανιχνεύσει πτώση της θερμοκρασίας δωματίου.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης με έξυπνες & High-Tech λύσεις 2

Η θέρμανση, ωστόσο, είναι μόνο μία από τις πολλές λειτουργίες αυτής της πολυτάλαντης συσκευής. Το Cryptomic είναι επίσης ικανό να δροσίζει την θερμοκρασία καθώς και να καθαρίζει τον αέρα, μέσω ενός προηγμένου συστήματος φιλτραρίσματος. Και βεβαίως όλες οι λειτουργίες του μπορούν να ελεγχθούν μέσω μίας εφαρμογής που είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα ή tablet, ή μέσω φωνητικού ελέγχου, εάν η συσκευή σας υποστηρίζει την Siri ή την Alexa.

ΧΑΜΗΛΩΣΤΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Αν συνηθίζετε να ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 25°C όταν ανοίγετε τη θέρμανση, ξανασκεφτείτε το. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι η θερμοκρασία των 18°C είναι μια «ασφαλής και καλά ισορροπημένη εσωτερική θερμοκρασία για την προστασία της υγείας των γενικών πληθυσμών κατά τις κρύες εποχές», ενώ σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η μείωση του θερμοστάτη σας κατά 1° C θα μπορούσε να μειώσει και τον λογαριασμό θέρμανσής σας έως 10%. Διατηρήστε λοιπόν το καντράν στους 17-18°C, εξοικονομήστε χρήματα και αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις ενός κρύου σπιτιού.

ΟΧΙ ΠΙΑ ΚΡΥΑ ΠΟΔΙΑ

Εάν η επέλαση του κρύου ξεκινάει από τα πόδια σας, σκεφτείτε να προσθέσετε στο σπίτι σας έναν θερμαντήρα για το χαλί σας. Πρόκειται για μία συσκευή που συνδέεται με το ρεύμα, θερμαίνει το χαλί σας και αφού ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, η ζεστασιά που εκλύεται μπορεί να ανεβάσει ελαφρώς και τη θερμοκρασία του δωματίου.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης με έξυπνες & High-Tech λύσεις 3

Εάν εργάζεστε από το σπίτι και περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας στο γραφείο σας, ένας θερμαντήρας ποδιών μπορεί να είναι μια καλή επένδυση. Έτσι θα παραμένετε ζεστοί, χωρίς να χρειάζεται να θερμαίνετε ολόκληρο το σπίτι. Το RENPHO είναι μια έξυπνη, φορητή συσκευή η οποία όχι μόνο κρατάει ζεστά τα πόδια αλλά μπορεί να παρέχει και τρία είδη μασάζ. Έτσι ανακουφίζει τις καμάρες και να χαλαρώνει τις πατούσες σας όσο εργάζεστε, διασφαλίζοντας ότι δεν θα συνεχίσετε την ημέρα σας με πόδια κρύα και ταλαιπωρημένα.

ΓΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΤΑ ΖΕΣΤΑ

Εάν ήρθε η ώρα για ύπνο, δεν χρειάζεται η θέρμανση να λειτουργεί σε όλο το σπίτι. Με τον έξυπνο θερμοστάτη μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία προκειμένου να λειτουργεί μόνο στα δωμάτια που θα κινηθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο.

Εναλλακτικά δοκιμάστε ένα θερμαινόμενο στρώμα όπως το Eight Sleep, το οποίο μπορεί να σας κρατήσει ζεστούς το χειμώνα και δροσερούς το καλοκαίρι, ή το Sleep Number, στο οποίο μπορείτε να προσαρμόσετε διαφορετικές θερμοκρασίες για εσάς και τον/την σύντροφό σας, ανάλογα με την πλευρά του κρεβατιού. Για μία πιο φορητή λύση, οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ό,τι πρέπει για όνειρα γλυκά χωρίς να ξοδέψετε πολλά λεφτά.

Ο χειμώνας έρχεται! Κάντε την έρευνά σας και εξοπλιστείτε αναλόγως προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις κρύες ημέρες και να ζεσταθείτε χωρίς να υπερχρεωθείτε.

Πηγή: https://www.pencilonthemoon.gr/oikonomikoi-tropoi-thermanshs-me-eksupnes-high-tech-luseis/

Copyright © 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. Αντωνίου - Προύζου & Συνεργάτες
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram