«Κλειδώνει» η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων για φωτιές και πλημμύρες - Ποιούς αφορά

18 Νοεμβρίου, 2021

«Κλειδώνει» η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων για φωτιές και πλημμύρες - Ποιούς αφορά

Ο νέος Κλιματικός Νόμος φέρνει σαρωτικές αλλαγές και προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων για πλημμύρες και φωτιές

Σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να επιφέρει ο νέος Κλιματικός Νόμος που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να αποτελέσει τον οδηγό για την πράσινη μετάβαση της χώρας.

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπεται σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» και η θέσπιση της υποχρεωτικότητας από το 2025 και έπειτα της ασφάλισης των νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου ενός ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται περιοχές στις οποίες είναι μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιά ή για πλημμύρες και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη που λαμβάνει υπόψιν μια σειρά παραγόντων όπως η βλάστηση κ.α.

Σε μετέπειτα χρόνο η Κυβέρνηση θα εξετάσει την επέκταση αυτήτης της διάταξεις και για τους σεισμούς.

Το νομοσχέδιο, συνεπώς και η συγκεκριμένη διάταξη πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση ενός μήνα ενώ αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις και για επέκταση του μέτρου και για περιπτώσεις σεισμών.

Χαμηλά τα ποσοστά ασφάλισης ακινήτων από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα
Τα ποσοστά ασφάλισης ακινήτων από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλά σύμφωνα με τον Πρόεδρος & Διευθύνοντα Σύμβουλο της INTERLIFE ΑΑEΓΑ, Ιωάννη Βοτσαρίδη.

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στη χώρα το περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις (Φωτιά, Πλημμύρα, Αστική Ευθύνη κλπ), μόλις το 15% των κατοικιών και το 20% των επιχειρήσεων και οι περισσότερες από αυτές υποχρεώνονται να το κάνουν λόγω Στεγαστικού Δανείου.

Ειδικότερα, σε σύνολο περίπου 7 εκατ. ιδιωτικών αστικών ακινήτων μόλις το 1/7 είναι ασφαλισμένα ενώ μόνον το 33% των επιχειρήσεων έχουν ασφαλιστική κάλυψη εν γένει για τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.

Το κόστος για το κράτος για ζημίες από πλημμύρες και πυρκαγιές από το 2020 και μετά έφτασε τα 2,2 δις, με τις ασφαλιστικές εταιρίες να πληρώνουν συνολικά για αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών 400 εκατ. ευρώ από το 1993 έως το 2020.

Πάρτε σήμερα μια προσφορά από εμάς για να προστατέψετε την περιουσία σας.

Πατήστε εδώ ή καλέστε στα 2104020280 & 2104101529 για προσφορά ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/361660/mraid.js

Copyright © 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. Αντωνίου - Προύζου & Συνεργάτες
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram