Ανασφάλιστα οχήματα

8 Απριλίου, 2020

Ανασφάλιστα οχήματα

Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε, κάθε αυτοκίνητο που έχει άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας πρέπει να είναι ασφαλισμένο ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιείται ή παραμένει ακίνητο. Επίσης, σοβαρές κυρώσεις και σημαντικά πρόστιμα περιμένουν τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν τα οχήματά τους ανασφάλιστα.

Παράλληλα ορίζονται οι διαδικασίες για τον εντοπισμό και την ενημέρωση των ιδιοκτητών των ανασφάλιστων οχημάτων σχετικά με την επιβολή προστίμων.

Εντοπισμός ανασφάλιστων οχημάτων και ενημέρωση ιδιοκτητών

Ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων θα γίνεται μέσω διασταυρώσεων μεταξύ του αρχείου οχημάτων του υπουργείου Οικονομικών και του αρχείου ασφαλισμένων οχημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, που θα πραγματοποιεί δύο φορές το χρόνο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ που θα εντοπιστούν από την διασταύρωση να έχουν στην κατοχή τους όχημα το οποίο είναι ανασφάλιστο, θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο από την ΓΓΠΣ με το οποίο θα καλούνται να προχωρήσουν στην ασφάλισή του εντός 8 ημερών, καταβάλλοντας υποχρεωτικά παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.

Προκειμένου να προχωρήσουν στην ασφάλιση οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων που θα λάβουν το παραπάνω ειδοποιητήριο, θα πρέπει να το προσκομίσουν μαζί με το παράβολο των 250 ευρώ, στην ασφαλιστική εταιρία της επιλογής τους, για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων δεν προβούν στις παραπάνω ενέργειες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστέλλει τα στοιχεία τους στο Αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους για την επιβολή κυρώσεων.

Κυρώσεις

Το πρόστιμο για ανασφάλιστα δίκυκλα θα ανέρχεται στα 250 ευρώ, για επιβατικά αυτοκίνητα στα 500 ευρώ και για φορτηγά στα 1.000 ευρώ. Παράλληλα με το πρόστιμο, θα επιβάλλεται αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 10 ημέρες.

Αν ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα αφαιρούνται την ίδια στιγμή από τις Αρχές οι πινακίδες του οχήματος καθώς και η άδεια κυκλοφορίας του για 2 χρόνια. Σε περίπτωση υποτροπής το παραπάνω διάστημα γίνεται 3 χρόνια.

Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά το χρονικό διάστημα που προβλέπεται, θα πρέπει να προσκομιστεί στις Αστυνομικές αρχές το σήμα ασφάλισης του οχήματος.

Η Λύση

Η μόνη λύση για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, αλλά και τις υπόλοιπες εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που ενδέχεται να έχει η κυκλοφορία ενός ανασφάλιστου οχήματος, είναι να προχωρήσετε άμεσα σε ασφάλιση του οχήματός σας.

Προκειμένου να το κάνετε με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, θα πρέπει να αναζητήσετε ένα βασικό ασφαλιστικό πρόγραμμα με την υποχρεωτική από το νόμο ασφάλιση χωρίς περιττές καλύψεις που πιθανόν να ανεβάσουν το κόστος.

Για να αναζητήσετε και να συγκρίνετε τα διαθέσιμα ασφαλιστικά προγράμματα κάντε κλικ εδώ.

Copyright © 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. Αντωνίου - Προύζου & Συνεργάτες
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram